6 Aralık 2016 Salı

Pic mi Arduino mu?

Gelişen ve her geçen gün pratikleşen teknoloji her aşamada olduğu gibi mikrodenetleyici endüstrisinde de kendini göstermekte. Piyasada bir çok mikrodenetleyici 80’lerden bu yana bulunmakta.Pic, ARM, ATMEL bunların başında gelen isimlerdendi. Ama 2000’lerden sonra yeni neslinde hazırcı olması ile gelen akımda özellikle hobi tasarımcıları olarak başlayan kişiler, yukarıda isimlerini verdiğim mikrodenetleyicilerde başlangıç aşamasında zorlanmaktadırlar.

Haliyle bu denetleyicilerle proje yapılacağı zaman programlama dışında birçok bilgiyi de öğrenmek zorunda kalınıyordu. Baskı devre, ayrıntılı olarak elektronik devre elemanlarını iyi bilmek gerekiyordu. Arduino insanları bu yükün atından kurtarmak adına hazır kitler üretmiş ve bir çok projeyi havya tutmadan bitecek alt yapıyı oluşturmuştur. Bunu gören başlangıç seviyesinde olmak üzere bir çok tasarımcı arduino gibi k
olay kullanıma ve programlamaya sahip bölüme kaydılar.

İlk aşama olan program yükleme kısımlarında  bile basit kullanıcılar için sorun oluşmakta. Picde program yüklemek için ayrı bir programlayıcı gerekirken hatta farklı seriler için farklı programlayıcılar bile gerekebilirken arduinoda bu sorun sadece bir yazıcı kablosuyla halledilebilmekte. Profesyoneller için pic sadece seri üretim kartlar da maliyet olarak arduinoya göre çok daha avantajlı.Arduinonun en uygunu 5-6 $ civarında iken pic ile tasarladığını ve hiç de basit sayılamayacak devrenin tamamını 2-3 $ mal etmek mümkün.

            Başlangıç aşamasında olanlar için arduino hem programla aşamasında hem de elektronik kart dizaynı aşamasında çok daha avantajlı. Pic le başlamak isteyenler bu konularda arduinoya göre çok daha zorlanacaklar. Pic özellikle kart tasarımı sırasında çevresindeki elektronik elemanlarla iyi haberleştirilmezse pull-up, pull-down dirençleri yapılmazsa fark etmeden çok gıcık sorunlarla karşılaşabilirsiniz.


          Pic için söylediğimiz birçok unsur diğer denetleyiciler içinde geçerli. Bu işi hobi aşamasında devam ettirmeyi düşünenlere tavsiyem arduino. Ama işi ticari boyuta döküp seri üretim gibi ticari konulara girecekseniz muhakkak bir entegre programlama ve kart tasarlama kısımlarına geçmeniz gerekecek.
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum